הבינה המלאכותית משנה את תעשיית ההייטק ובעידן ה-AI תחום הנדסת התוכנה עובר שינוי משמעותי, ובהתאם לכך משתנות גם הדרישות מאנשי הייטק, בדגש על מהנדסים והנדסאים. בעידן הבינה המלאכותית, אנשי ההייטק נדרשים לכישורים נוספים, לצד מיומנויות טכניות גבוהות, כמו חשיבה מערכתית, יישום טכנולוגיית AI בפרויקטים שונים, כריית נתונים, כישורי ניהול ועוד.
כדאי לדעת כי בעבר הלא רחוק, כדי להתקבל למשרות בתחומי מחקר ופיתוח תוכנה בחברות הטכנולוגיה, המועמדים נדרשו לשלוט בשפות תכנות שונות, אך כיום המציאות השתנתה. חברות הייטק שינו את הדרישות שלהן ממהנדסים והנדסאי תוכנה, וכיום מעבר לידע טכני מעמיק, שליטה בקוד והיכרות עם כלי הבינה המלאכותית, המעסיקים מחפשים מועמדים בעלי תפיסת עולם רחבה יותר ומיומנויות ניהול ועבודה בצוות, שיש להם יכולות ייחודיות כמו כריית מידע, ניתוח התנהגות אנושית, למידה מהירה של טכנולוגיות חדשניות וכלים מתקדמים ויכולות ליישם ולהטמיע כלי AI במערכות מורכבות ומבוססות בינה מלאכותית.
מהם החידושים בתחום הנדסת תוכנה בעידן ה-AI?
כאמור, תחום הנדסת התוכנה עובר שינויים משמעותיים בעידן ה-AI, והשינויים המרכזיים משפיעים על הדרך שבה מתכננים, מפתחים ובודקים קוד ותוכנות. בתוך כך, ראוי לציין כי היום שבו מפתחים יוכלו להסתמך על כתיבת קוד ואלגוריתמים רק על ידי AI יגיע בעתיד הקרוב, אך במציאות של היום מהנדסים והנדסאים חייבים להחזיק בידע מתמטי מקיף ומעמיק. השינויים העיקריים בתחום בעקבות מהפכת הבינה המלאכותית הינם:
- אוטומציה של משימות חוזרות, שגרתיות ובסיסיות מאחר שכלי ה-AI מסייעים באוטומציה באמצעות כלים מתקדמים כמו GitHub Copilot. אלו כלים המסוגלים לזהות באגים בקוד, להציע פתרונות והם מסייעים ומייעלים את תהליכי הפיתוח בהייטק.
- פלטפורמות מבוססות בינה מלאכותית מאפשרות לאנשים ללא רקע טכני לבנות אתרי אינטרנט, ליצור יישומים בסיסיים ולפתח פתרונות ומוצרים טכנולוגיים פשוטים יחסית.
- מהנדסי והנדסאי תוכנה יכולים להתמקד בארכיטקטורת תוכנה, אפיון דרישות וגיבוש אסטרטגיה, במקום להשקיע הרבה זמן בכתיבת קוד בסיסי.
- ישנם כלי AI מתקדמים המסייעים בתהליכי הפיתוח, לדוגמה Cody או Tabnine.
- בדיקת תוכנה אוטומטית ומהירה באמצעות כלי AI.
- כלי בינה מלאכותית המשמשים ככלי עזר למהנדסי והנדסאים בתהליך גיבוש ויצירת רעיונות חדשים ובבחינת פתרונות אלגוריתמים מורכבים.
מהם החידושים בתחום לימודי הנדסת תוכנה?
החידושים והשינויים המשמעותיים ביותר במסגרת תוכנית הלימודים לתואר ראשון בהנדסת תוכנה הם:
- נושאי לימוד המתמקדים בתחומים כגון למידת מכונה, עיבוד שפה טבעית, פיתוח אלגוריתמים חישוביים, ראייה ממוחשבת ועוד.
- קורסים המכשירים את המהנדסים לעתיד לפתח יישומי AI (תכנון, פיתוח ויישום מערכות ויישומים מבוססי טכנולוגיית בינה מלאכותית).
- קורסים להכשרת מהנדסי תוכנה בתחום פול סטאק AI, כולל כריית וניתוח נתונים, בניית מודלים והטמעת יישומי בינה מלאכותית במערכות קיימות.
- בדיקות תוכנה באמצעות כלי AI.
- שילוב כלי AI בתהליך הלמידה עצמה וללימוד שפות תכנות חדשות.
מהם החידושים בתחום לימודי הנדסאי תוכנה?
החידושים המרכזיים במסגרת לימודי הנדסאי תוכנה הינם:
- מסלול הלימודים מתמקד בפול סטאק AI, ובוגרי הנדסאי תוכנה יוצאים לשוק העבודה עם ידע מעמיק וכלים מתקדמים לפיתוח יישומי ווב המבוססים על יכולות הבינה המלאכותית.
- לימודי שפות תכנות רלוונטיות בתחום ה-AI כמו פייתון, ועבודה נכונה עם ספריות וכלי בינה מלאכותית בפרויקטים שונים.
- יישום מעשי של טכנולוגיית ה-AI בפרויקטים מורכבים.
- שילוב טכנולוגיית וכלי AI עם תחומים נוספים כמו אבטחת מידע וסייבר.
- הכרות וניסיון מעשי עם כלי AI לבדיקת תוכנה (QA).
בנוסף לזאת, מהנדסים והנדסאי תוכנה משתמשים כיום בכלי AI בסיסיים כמו ChatGBT ו-CoPilot ככלי עזר המסייע בתהליכי עבודתם. כמו כן, רבים מהם משתמשים בכלי AI מתקדמים יותר לכתיבת קוד ולאוטומציה של תהליכי הפיתוח, לכן הם נדרשים למיומנויות ניהול ותכנון ארכיטקטורת תוכנה, והכלים מקצרים את משך העבודה ומסייעים להם להבין, לנתח ולבקר את התוצאות המתקבלות.